Kako izbeći mešanje invazivne rodbine u organizaciju i izvođenje venčanja

EPIC EVENTS CENTAR

Ova tema je škakljiva po više pitanja iz jednostavnog razloga.

Vaši najbliži i najmiliji imaju potrebu da Vam iskažu ljubav kroz brigu i uzimanje učešća u planiranju, organizovanju i izvođenju venčanja, jer to osećaju kao iskrenu potrebu kako bi Vam objasnili da im je podjednako bitno da se sve završi i izvede kako treba. I to je divno.

Potencijalne komplikacije počinju kada se mladenci odluče da samosatlno sve reše, takođe želeći da budu dostojni domaćini, i da rasterete sve ostale, već pomenute, kako bi svi uživali u veselju. Ideja mladenaca je, iz našeg iskustva u Open Concept Epic Event Center-u i Epic RIVER-u, da zaista rasterete roditelje, rodbinu i kumove, kako bi mogli da se provedu odmorni a ne umorni na zabavi kojoj će prisustvovati. Tu često dolazi do nesporazuma praćenim velikim izlivima emocija, jer Svi koji bi da pomognu, a nisu pozvani od strane mladenaca, imaju utisak izostavljenosti iz celog procesa, te se često osećaju odbačenim. To naravno nije ni blizu istina, samo je ponekad u napadu emocija teško objasniti istima, da je u stvari izraz ljubavi koji mladenci gaje prema njima, upravo motiv da ih zaštite od prekomernog angažovanja.

Kako bi se ovo rešilo postoje dve taktike:

1. Mi, u Epic Event Center-u, i Epic River-u savetujemo da, sa velikom ljubavlju u glasu, treba objasniti svima koji žele da se uključe u proces organizacije i odlučivanja, da su pozvani da uveličaju venčanje svojom energijom i ljubavlju, te da je ideja da se ne angažuju u celoj organizaciji u stvari sa ciljem da mogu da uživaju u celom događaju jer su u ovoj grupi uglavnom roditelji i starija rodbina, kojoj treba više energije da preguraju taj svečani dan. U slučaju da se akteri plaše u izvesnost i kvalitet izvedbe, ovde precizno mislimo na Open Concept Epic Event Center i Open Concept Epic RIVER, treba ih sa razumevanjem uputiti da čitav niz profesionalaca stoji iza njih i izvodi profesionalnim pristupom kompletno predefinisani plan o protokolu venčanja, itd. Razlog za brigu se nalazi u generacijskoj razlici u tipu organizacije venčanja i svadbi. Naime, nekad ( a nažalost i sada često u pojedinim salama i lokacijama za venčanje ), su domaćini bili odgovorni za sve protokole, organizaciju, i sve elemente koji se tiču svadbenog veselja. Te se starije zvanice sa pravom žele samoiniciajtivno uzeti učešće, jer znaju da je potrebno više osoba da se sve izvede na način kako bi zvanice doživele domaćinski prijem i profesionalno izvođenje. Treba im objasniti da sada mladenci imaju, bar u Epic Event Center Open Concept – u i Epic RIVER Open Concept -u, više asistenata koji se bave svim prethodno ugovorenim detaljima izvođenja, servisa,..itd, te da njihovo učešće nije potrebno.

2. Ograditi se stavom da su svi pozvani na venčanje a ne da ga organizuju, jer su svoje, ili svoja venčanja već imali., da se vreme promenilo i da svi običaji više ne učestvuju u protokolu današnjih venčanja te se nije potrebno ni angažovati oko istih, i kao finalni, i često presudni argument treba (pristojno) izneti da mladenci sami plaćaju i budžetiraju venčanje (ako je takav slučaj), i da stoga sami i donose odluke kako će, i šta biti osmišljeno, organizovano i izvedeno. Velika je istina da kad ste kao gost pozvani bilo gde u Srbiji na venčanje ili svadbu, kao što možete biti pozvani u Epic Event Center ili Epic River, niko od pozivača Vas ne pita šta bi ste želeli da pijete, jedete, kakav protokol da bude,...te stoga niste dužni ni Vi da objašnjavate zašto ste neke stvari uredili kako ste uredili, tj., kako Vama odgovara. Argumenti da će rodbina biti nezadovoljna ako nema ovog ili onog nije realan argument, jer da su mladenci hteli da se venčaju po običajima iz npr, Leskovca, organizovali bi venčanje ili svadbu u Leskovcu, a ne u Beogradu u modernom Open Concept Event Center-u , ili romantičnom Open Concept Epic River-u. Sve ovo je bitno objasniti smirenim glasom, sa željom da slušaoci razumeju da je ovo želja mladenaca, i da će tako biti, jer je u pitanju njihovo venčanje, a ne ponovno venčanje davaoca saveta, uslova i ultimatuma. Koliko god da se svi trude da budu od koristi, ponekad se tako postiže potpuno obrnut efekat koji samo traumira mladence i nabije emotivni stres, te kvari ugođaj od početka organizacije, do kraja izvođenja, što je potrebno izbeći, jer je ovo, ipak najbitniji dan za mladence , i ni za kog drugog. Svi ostali bi iz ljubavi, i razumevanja trebalo da razumeju ovu želju, i ovaj realan poredak u odlučivanju i da se priklone željama mladenaca, a da u svojoj sopstvenoj režiji, ako žele i ako postoje mogućnosti dodatno ``ispoštuju`` svoje goste, ako se sa nekim organizacionim, ili običajnim delom protokola ne slažu, ili imaju strahovanja de će im neko nešto od zvanica zameriti ili loše prokomentarisati. Svakako svi koji negativno komentarišu ili nemaju preča posla nego da sole pamet organizatorima, umesto da budu dostojni gosti, kakva god da je organizacija, svakako maše temu , jer nisu pozvani nešto da ocenjuju već da uveličaju veselje. A kada bude situacija da sami sebi organizuju bilo šta, odrade sve kako su oni planirali.

Epic Event Center

Real Open Concept Team

U Beogradu, 12.02.23.