Izbor muzike za venčanje

EPIC EVENTS CENTAR

Prvi razlog se krije u tome što su organizatori i zvanice najviše izloženi uticaju loše ili dobre,  glasne muzike ili pogrešno namontirane muzike.Stara ugostiteljska poslovica : ’’ Na zabavi muzika treba da bude dobra, i piće treba da bude hladno’’, nosi sa sobom više mudrosti nego što bi mogli da pomislite, jer su to zaista dva od par ključnih elemenata dobre atmosfere.

Kako da odaberete pravog izvođača za svoje venčanje, svadbu ili bilo koju privatnu ili corporate zabavu.

• Prvo treba ustanoviti budžet. U Srbiji, orkestri / bendovi koji su elementarno profesionalni koštaju od 1000e pa na više. Cena ponekad ne garantuje kvalitet, jer je potražnja tržišta veća od ponude kvalitetnih izvođača, pa se morate osloniti na svoj sud, eventualnu preporuku, ili samo iskustvo, u slučaju da ste imali priliku da već slušate izvesne izvođače.

• Da se malo našalimo: budite sigurni da potencijalni orkestar/bend slušate u sabranom stanju, a ne “dobro raspoloženi“, da ne biste došli u situaciju da Vam isti na vašem slavlju, baš i ne zvuči kako ga pamtite…

• Svakako, ni Vi, ni Vaše zvanice ne dolazite zatvorenih očiju na venčanje, te u slučaju da Vam muzičari ili frontmeni, pevači ili pevačice nisu simpatični, ili imaju neprimerene komentare između numera, nemojte ih uvrstiti u uži izbor.

Muzika za ulazak u salu, muzika za tortu...

• Repertoar – dobro se raspitajte šta se tačno svira, jer izjava „ sviramo sve „ je zaista preširoka i nemoguće je odrediti granice žanrova koje želite ili ne želite da čujete na svojoj zabavi. Mnogo je bitnije da profesionalnom muzičaru naglasite šta ne želite da svira (bez obzira što zvanice nude bakšiš) nego šta želite, jer isti zna da mu je u interesu da svojim sviranjem i dobrim odabirom numera, napravi što bolju atmosferu, što zbog bakšiša koji dobija, što zbog dobre reputacije koja će mu doneti nove angažmane. Dakle, bitno je da precizno naglasite, koje numere ili žanrove ne želite da čujete, u sličaju da takvih ima.

• Sviranje “bez naručivanja” je kategorija koja se koristi kada mladenci žele da izbegnu situaciju u kojoj neko od zvanica predugo naručuje pesme koje su njemu drage i bitne, a koje mogu loše uticati na bioritam zabave tj. atmosferu. Sistem ovakvog dogovora sa muzikom ponekad je dobar ali ponekad može biti “skuplja dara nego mera” jer zvanice koje na ovaj način žele da iskažu svoju ljubav i naklonost kao i da od srca učestvuju u veselju (specijanlo rodbina), osećaju se izopšteno jer nemaju priliku da to učine. Mi bismo uvek preporučili da ne ograničavate bend ovakvim dogovorom ali da sa njima jasno precizirate koje numere ili žanrove ne smeju ni pod kojim uslovima da sviraju, te i da se ne smeju predugo zadržavati kod jednog gosta ili stola (ovo važi za benove čiji se frontmeni šetaju po sali za vreme nastupa). Svaki profesionalni muzičar sve ovo već zna i zna da mu je u interesu da ovako postupa, pa budite sigurni da pregovarate sa takvima. Navijačke pesme mogu biti izvor konflikta u slučaju da se na venčanju nalaze simpatizeri više klubova, te Vam savetujemo da se ovakve pesme izbegavate u potpunosti.

• U slučaju promene datuma ili otkazivanja venčanja, od izvođača zavisi da li će Vam vratiti avans ili ne, mada se tu primenjuju zakoni o obligacionim odnosima, no iz iskustva Vam možemo reći da se avansi van glavne sezone venčanja i mogu vratiti, dok u sezoni to ide teže jer je izvođač , realno, mogao taj termin da plasira drugom klijentu (ali Vam svakako savetujemo da i to unesete u korespodenciju ili ugovor sa izvođačem)

• U slučaju da ste odabrali izvođača, bilo bi idealno da imate bilo kakav pisani trag o dogovoru, predatom avansu i generalnim stavkama dogovora: koliko dugo traje nastup, šta se svira/ne svira/ koji instrumenti su zastupljeni u orkestru/ da li su dopuštene zamene muzičara u odnosu na dogovoreni sastav, dress code, koje numere su za prvi ples, tortu ili bilo koji drugi organizacioni deo, gde muzika stoji ako nema jasno određene bine na lokaciji, koliko košta produžetak u slučaju potrebe za istim. Ovakav pisani trag može biti u nekoj vrsti tipskog ugovora ili u mejl korespodenciji.

• U slučaju da imate mnogo zvanica iz inostranstva koji ne razumeju srpski jezik, razmišljajte o opciji 2 izvođača: bendu koji kvalitetno izvodi stranu muziku i dopunskom orkestru koji izvodi domaće numere bilo kog žanra. Bitno je da ne preterate ni u jednom žanru kako se i domaće zvanice ne bi osetile zapostavljeno u slučaju da forsirate samo stranu muziku.

• DJ je uvek odličan izbor za intro, pauze i kraj zabave, jer je mnogo bolje da se neko bavi delovima slavlja bez žive muzike, nego da se sve prepusti play listi koju bend ima, ili koju mladenci naprave. DJ treba da bude client friendly, a ne autorski DJ koji bi puštao nekomercijane numere ili numere bez vokala.

• U slučaju da imate više izvođača, zbog bioritma zabave, uvek stavljajte tradicionalnu domaću muziku u prvi deo programa, jer starije zvanice i zvanice koje više vole domaću muziku nemaju strapljenja, ni snage da čekaju „svoj“ deo programa. U slučaju da ih namirite programom koji njima prija (ovo posebno važi za starije zvanice) čak i kada pređete na stranu muziku, nećete imati problem da se oni osete kao da nisu, da tako kažemo, zadovoljeni, namireni i ispoštovani. Još jedan razlog zašto domaća muzika treba da ide u prvom delu programa je taj što se lakše uparuje sa servisom hrane, jer je strana muzika angažovana party muzika.