Hrana i piće na venčanju

EPIC EVENTS CENTAR

Nar i sir na stolu

Odabir ovog dela bitnog za večanje , svadbu ili korporativni događaj uslovljen je nekim od sledećih parametara:

• Tipom venčanja , svabdom ili korporativnim događajem

• Afinitetima mladenaca ili organizatorima prema hrani i piću

• Navikama u ishrani

• Sistemima servisa – buffet, svedski sto, famili servis ( oval servis ), ili set menu, pass around fingerfood servis, cook on spot servis

• Tradicionalnom ili internacionalnom postavkom organizacije

• Uticajem rodbine

• Verskim opredeljenjem organizatora i zvanica

KETERING ZA VENČANJA

Tip venčanja, svadbe ili korporativnog događaja : razlika u kategorijama , moglo bi se reći zavisi od samog doživljaja organizatora ili mladenaca bez obzira na realnu vezu sa profesionalnom postavkom u ugostiteljstvo.

Kada ovo kažemo, mislimo na slučajeve kada se po definiciji organizuje svadba, ali je menu kombinacija tradiicionalnih i internacionalnih jela, a ponuda pića gotovo uvek ima i strane i domaće brendove pića. Te se tu ne može povući jasna linija zbog subjektivnog doživljaja organizatora, koji se realno razlikuje dijametralno od profesionalnog ugostiteljskog gledišta…

Saveta oko odabira jelovnika i karte pića za venčanja

• Jasno ocenite da li radite jelovnik i kartu pića po svom afinitetu ili želite da „ispoštujete“ zvanice izborom hrane i pica

• U slučaju da radite jelovnik po svojim afinitetima, imajte u vidu da bi trebalo da postoji baza od 50% jela, koja su kvalitetni standard. Ovo znači da bi trebalo da sve zvanice mogu da ih konzumiraju. Sa drugom polovinom jelovnika se možete igrati, eksperimentisati i usklađivati po želji.

• U slučaju da radite jelovnik i kartu pića prema tradicionalnoj, ili rodbinskoj želji, imajte u vidu da centralna Srbija, Bosna, C Gora, i svi ostali regioni iz kojih može dolaziti rodbina, mnogo jednostavnije doživljava jelovnik. Što znači da je hladno predjelo sa suhomesnatim proizvodima, sirom, kajmakom, ajvarem, projom, prebrancem, salatom i sl, najjednostavniji i najbliži jelovnik koji njima odgovara bez mnogo kulinarskog akrobatisanja. Čorba je u 99% slučajeva teleća, toplo predjelo su sezonske sarmice, i glavno jelo je tradicionalno jagnjeće, praseće ili jareće pečenje, sa opcijom dodatog mešanog roštilja. Salate su sezonske, hleb je kupovni. U Epic Event Centru, npr pridajemo posebni značaj na kvalitetnom odabiru namirnica iz malih poljoprivrednih gazdinstava, pa su tako Njeguški pršut i pečenica zaista sa Njeguša, od domaćeg, ne holadskog mesa, sir je iz Čačka, kajmak je iz Knića, cepkani ajvar sa Kopaonika. Ovaj kvalitet se ne može naći u velikom broju sala ili restorana za venčanja u Beogradu, pa pokušajte da dobijete informaciju šta jedete i odakle se nabavlja hrana, jer u slučaju da imate poznavaoce ili gurmane, ova informacija može da Vam bude od koristi pri odabiru mesta za Vaše venčanje.

• U slučaju da radite Internacionalni jelovnik, imajte u vidu da se ovaj jelovnik bolje servira u sistemu buffet-a, svedskog stola ili set menu-a, nego na family servisu ( oval servis ). Ovaj jelovnik više odgovara kada imate mali ili minimalni deo starije rodbine na zabavi. Takođe se vodite idejom da 50% jelovnika treba da bude „sigurica“ kako bi sve zvanice mogle da budu namirene hranom, u slučaju da nisu  ljubitelji internacinalnih specijaliteta.

• U slučaju da imate deo zvanica koji su alergični na neke namirnice, ili su vegani, vegeterijanci…trebalo bi menadžmentom restorana ili sale za venčanja da popričate o opcijama posebnog odabira i servisa hrane za naznačene zvanice koje imaju potrebu iz zdravstvenih razloga da konzumiraju namirnice koje im odgovaraju. U Epic Event Center-u to radimo ovako….kada definišemo da li su zvanice vegani, vegeterijanci ili imaju razvijene alergije, posebno obeležimo mesta na kojima zvanice sede, uputimo servisno osoblje, i kuvari im pripremaju set menu hranu bez obzira na odabrani sistem servisa. Tako se postiže da smo sigurni da će hrana biti potpuno odvojena i u pripremi i u servisu.

• Jelovnici određeni po verskom opredeljenju. Kada ovo kažemo mislimo na opcije održavanja zabave za vreme Pravoslavnog posta, gde se organizatori mogu odlučiti da ispoštuju post sa celokupnim jelovnikom, ili nekim delom, npr 50% jelovnika bi bio posan. Takođe postoje opcije kada je jedan deo zvanica Muslimaske veroispovesti gde se mora paziti da taj deo zvanica ne konzumira svinjsko meso. U tom slučaju Epic Event Center preporučuje da se radi set menu, i da se zvanice koje ne jedu svinjetinu jasno po stolovima pozicioniraju tako da servisno osoblje ne može da napravi grešku. Prave se odvojeni jelovnici za te zvanice, i nema bojazni da nekoga možete uvrediti pogrešnim izborom hrane. Svakako od svih zvanica treba da dobijete informaciju da li se pridržavaju verskog pravoslavnog kalendara,ili običaja bilo koje druge vere.

• Sistemi servisa , se mogu podeliti na sledeće kategorije:

• Buffet Servis – je uglavnom servis gde se zvanicama servira hladan izbor hrane. Hladna predjela, narezani suhomesnati proizvodi, hladne salate, canapei, fingerfood,…i ovaj servis se obično koristi za sam prijem zvanica, ili u korporativne svrhe kada se želi postići više dinamike u komunikaciji zvanica, gde se zvanice servisom ne primoravaju da se hrane za svojim stolom, ili visokim stolom, zato je poželjan za koktele, prijeme, uz piće dobrodošlice itd..

• Švedski Sto datira kao sistem služenja još iz davne 1939 kada je u Njujorku u na Svetskom sajmu, u Švedskom paviljonu na ovaj način servirana hrana za zvanice. Vrlo je sličan Ruskom sistemu služenja gde se bukvalno sve iznosi na sto uključujući i piće i slatkiši i time se prezentuje gostima kompletna ponuda koju je domaćin okupljanja pripremio za zvanice. U srpskim uslovima Švedski sto je obično formiran odabirom slanih hladnih i toplih predjela, međujela, glavnih jela, salata, peciva itd. U sistemu hotelskog usluživanja Švedski sto može sadržati i topli ćup sa supom, čorbom i potežem, što ne preporučujemo u slučaju organizacije svadbe ili venčanja jer je neprikladno da se zvanice šetaju sa punim tanjirima po sali. Po nekom ergonomskom pravilu i po sistemu šta se prvo jede, hladno predjelo treba da bude najbliže ivici stola gde zvanice i prilaze, onda topla predjela, i glavna jela , na neki način iza ili po toplim dishevima koji održavaju prijatnu temperaturu hrane. Opcija servisa deserta, ili voća, sladoleda, itd…se ostavlja za sam kraj serviranja hrane, ili se pozicionira još jedan ’’slatki sto’’ gde su servirani samo deserti.

• Set Menu – je u Srbiji često mešan servis sa Oval ili Family servisom. Set Menu je definitivno sistem servisa gde se restoranski, da kažemo u maniru a la carte restorana, gangovi serviraju u tačnoj gramaži svakom gostu posebno u tanjir. Ovaj servis je i najprofesionalniji sistem servisa hrane, jer je potrebno da kuhinja ima više osoblja koji su zaposleni isključivo na serviranju hrane, što je često ozbiljan izazov ako imamo 150+ zvanica. Izazov se ogleda u ćinjenici, da svaki tanjir treba da izađe u istoj formi, sa podjednako hladnim ili toplim svim namirnicama na tanjiru, te zato ova vrsta servisa može i da košta više jer je potrebno angažovanje dodatnog kuvarskog osoblja. Lično ne preporučujemo ovaj sistem servisa ako je bitno da se ručak/večera izvedu brzo. Još jedna od manjkavosti ovog sistema na srpskim venčanjima je što nema opcija dopune, jer je normativom sve već servirano, i restoran ili sala za venčanje, nema obavezu da servira preko normativa., a svi znamo da je manir da kada se svadba završi, gosti vole još malo da ’’meze’’.

• PASS AROUND servis , je opcija servisa gde servisno osoblje prolazi kroz zvanice i nudi im uglavnom fingerfood i piće sa servisnih platoa. Ovaj sistem servisa se uglavnom koristi ya corporate, private prijeme, prezentacije, izložbe, radne sastanke, buiseness meeting-e, itd, amože se koritstiti, kao što ga mi koristimo na Open Concept Venčanjima u EPIC-u, kao hranu/piće dobrodošlice na krovnoj terasi ili u wedding parku, čekajući mladence i čin građanskog venčanja.

COOK ON SITE – unikatan servis hrane u Beogradu, koji ekskluzivno praktikuje EPIC EVENT CENTER. O čemu se radi?

Pri rada u sistemu Open Concept Venčanja, imamo mogućnost da postavimo manji dvostrani buffet gde u centru stoje dva kuvara koji pripremaju hranu pred zvanicama u realnom vremenu. Jedan deo hrane je prefabrikovan i spreman za komzumiranje odmah , tj. Čim zvanice priđu stolu. Ostatak hrane kuvari u interakciji sa gostima, završavaju/povezuju i serviraju gostima direktno. Ta vrsta servisa izuzetno animira zvanice, i daje mogućnost da zvanice same kreiraju šta će jesti. Strane zvanice specijalno preferiraju ovakvu vrstu servisa.

Hrana je svakako bitan deo svake zabave i svečanosti, zato joj u Epic Event Centru pridajemo posebnu važnost kroz kvalitet odabranih namirnica, te sami pečemo jagnjeće, jareće ili mlado praseće pečenje pod sačem, na ražnju ili u mleku. I da ponovim: cepkani ajvar stiže iz restorana Kljunac iz podnožija Kopaonika, kajmak stiže iz Knića, sir iz Čačka a Njeguška pršuta i pečenica sa Njeguša, …Internacionalni menu se sastoji od vrhunskih namirnica dostupnim na tržištu Srbije, a naš vrhunski kuvar Igor Angelov, svojom magijom i profesionalnošću sve to priprema za zvanice koje nikad ne ostanu ravnodušne na kvalitet koji pružamo.

UTICAJ VERSKIH OPREDELJENJA NA ODABIR HRANE...

...se ogleda u sistemu pravoslavlja kroz odabir posne ili mrsne hrane u vrme posta ili u slucaju da se zabava održava sredom ili petkom. Posna jela su poznata pa ih nećemo navoditi. Bitna stvar oko posnog menu-a, je da treba naznačiti svako jelo koje je posno/mrsno obeleživačima za hranu ( food tag ), koji treba da bude dovoljno velik, i dominantno postavljen ispred jela koje se obeležava, ili u štampanom jelovniku koji radimo u Epic Event Centru za svaki sto. U slučaju drugih veroispovesti, mora se dobiti jasni uputi šta se konzumira od namirnica i poželjno je goste koje imaju ovakve zahteve grupisati u jasne celine ili njihove stolice diskretno obeležiti drugačijom mašnom ili bedžom, kako bi servisno osoblje nepogrešivo serviralo posebno spremljena jela za ljude koji npr. ne konzumiraju svinjetinu. Servisno osoblje se mora instruirati, da sa zvanicama koje ne konzumiraju određena jela usmeno provere, i pored jasno naznačenog mesta, da li serviraju pravu hranu pravom gostu.

Hrana je svakako bitan deo svake zabave i svečanosti, zato joj u Epic Event Centru pridajemo posebnu važnost kroz kvalitet odabranih namirnica, te sami pečemo jagnjeće, jareće ili mlado praseće pečenje pod sačem, na ražnju ili u mleku. I da ponovim: cepkani ajvar stiže iz restorana Kljunac iz podnožija Kopaonika, kajmak stiže iz Knića, sir iz Čačka a Njeguška pršuta i pečenica sa Njeguša, …Internacionalni menu se sastoji od vrhunskih namirnica dostupnim na tržištu Srbije, a naš vrhunski kuvar Igor Angelov, svojom magijom i profesionalnošću sve to priprema za zvanice koje nikad ne ostanu ravnodušne na kvalitet koji pružamo.